2022-09-22 07:08Pressmeddelande

El Taco Truck fortsätter erövra Norden – Expanderar till två nya marknader

Det snabbt växande bolaget El Taco Truck erövrar nu steg för steg Norden med sitt veganska utbud av mexikansk-inspirerad street-food. Efter en framgångsrik lansering i finska livsmedelskedjan Keskos 450 butiker i början av 2022, är det nu dags för danskar och islänningar att få tacohyllorna rosamålade.

Den nordiska tacosmarknaden värderas till 4,5 miljarder svenska kronor enligt marknadsdata. På den svenska marknaden har El Taco Trucks omsättning vuxit från 4 miljoner kronor 2020 till 30 miljoner kronor under 2021 och har fortsatt växa starkt under året. Innan december 2022 kommer El Taco Truck ha etablerat sig i fyra nordiska länder.

Danska konsumenter kommer att kunna köpa de rosa förpackningarna hos livsmedelskedjorna Bilka, Netto och Føtex som drivs av Sallingkoncernen, som står för 35 % av marknaden inom dagligvaruhandeln. På Island är det livsmedelskedjan Kronan som erbjuder El Taco Trucks sortiment.

”Marknaden är enorm i de länder vi finns i, gensvaret vi fått har varit fantastiskt, och det finns otroligt mycket kvar att hämta både i Sverige och i Finland. Vi har ett starkt koncept som vi vet fungerar och därför kan vi bygga vårt varumärke och distribution i hemmamarknaden samtidigt som vi rullar ut i nya länder. Vi är mycket tacksamma för det förtroende som funnits hos våra existerande kunder från dag 1 och de starka planer vi lyckats skapa tillsammans med våra nya kunder i Danmark och Island. Vi gör enorma framsteg kvartal för kvartal och nu tar vi sikte mot övriga Norden och Europa”, säger Robert Wranning, VD El Taco Truck.

Inom de närmsta åren förväntas den plantbaserade livsmedelsmarknaden uppnå en årlig tillväxt om 15% enligt marknadsdata. Med denna insikt i ryggen har El Taco Truck siktet på ytterligare expansion inom europeiska nyckelmarknader, både genom digitala återförsäljare och genom fysisk dagligvaruhandel.

Innan sommaren genomförde bolaget en lyckad nyemission om 50 miljoner kronor under en tidsperiod där investeringsklimatet blivit tuffare. El Taco Truck är fortsatt finansierade av storägarna: investmentbolaget Nicoya samt Fredrik Österberg, grundare av Evolution Gaming, och Malin Mortensen.

”El Taco Truck har på kort tid lyckats skapa ett innovativt och mycket konkurrenskraftigt erbjudande inom en snabbt växande sektor. El Taco Truck är ett tydligt bevis på att helt veganska matkoncept kan bli mycket framgångsrika, vilket hjälper omställningen till ett mer hållbart matsystem”, säger Christopher Slim, VD Nicoya.


Om El Taco Truck

El Taco Trucks resa började 2012 som Sveriges första foodtruck. Med mexikanskt inspirerad mat skapade grundarna Nikola Adamovic och Niklas Bolle en stark följarskara - vilket bidrog till foodtruck-trend som följde i Sverige. De identifierade en enorm möjlighet att föra El Taco Trucks koncept med smakrik, mexikansk-inspirerad mat till detaljhandeln och är på väg att omdefiniera det vi idag kallar ‘tex mex’. El Taco Trucks veganska produktlinje finns tillgänglig i alla stora matbutiker runtom i Sverige samt hos livsmedelskedjorna Kesko i Finland, Bilka, Netto och Føtex i Danmark och Kronan på Island.